Over maagzuur

Informatie over maagzuur

Zure oprispingen na een maaltijd, een branderig gevoel vlak boven de maag, nachtelijk hoesten: het zijn allemaal symptomen van brandend maagzuur. Maar wat is brandend maagzuur nu eigenlijk? En wat kun je aan de klachten doen? Op deze website lees je nuttige informatie over deze veelvoorkomende lichamelijke klacht. Ook vind je hier handige tips ter voorkoming van brandend maagzuur.

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur bevindt zich, zoals de naam al zegt, in de maag. Het is een zuur sap dat een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. Het maagzuur bestaat onder andere uit zoutzuur, wat de groei van slechte bacteriën in de maag remt. Om te voorkomen dat de maagwand beschadigd raakt door dit maagzuur, heeft deze een beschermende slijmvlieslaag. Hierdoor merk je in het dagelijks leven niets van het zure sap in je maag.

Het maagzuur kan normaal gesproken niet meer terugstromen richting de slokdarm. Hiervoor zorgt de kringspier, die zich tussen de slokdarm en de maag bevindt en de slokdarm afsluit. Maar wat nu als de druk op de maag te groot wordt? Bijvoorbeeld als je te veel of te snel gegeten hebt? Dan kan de kringspier niet meer goed functioneren. Het gevolg: het maagzuur stroomt terug de slokdarm in, soms zelfs tot in de mondholte. Als gevolg hiervan kun je klachten krijgen, zoals een zere keel, heesheid en hoesten.

Tips bij brandend maagzuur

De te grote druk op de maag kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een gevolg zijn van te snel eten, maar het komt bijvoorbeeld ook veel voor bij zwangere vrouwen. Het is een vervelende kwaal, die op langere termijn kan leiden tot een slokdarmontsteking. In veel gevallen is hier iets aan te doen. Kleinere maaltijden eten, minder snel bukken: het zijn slechts enkele van handige tips bij brandend maagzuur. Houden de klachten aan? Dan kan het verstandig zijn je huisarts te raadplegen. Hij kan je meer vertellen over de ernst van de klachten en eventuele behandelmethoden.

Producten bij brandend maagzuur