Knellende kleding

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Het kan iedereen overkomen, of je nu jong bent of oud, dik of dun. Er zijn echter wel factoren die de kans op brandend maagzuur of oprispingen kunnen vergroten. Bijvoorbeeld overgewicht of zwangerschap. Ook knellende kleding kan brandend maagzuur veroorzaken of verergeren, vooral als je er regelmatig last van hebt.

Brandend maagzuur door knellende kleding

Brandend maagzuur ontstaat als het zure sap in je maag kan terugstromen naar de slokdarm. Wanneer alles in orde is in je lijf, gebeurt dit in principe niet. Maar door verschillende oorzaken kan de kringspier, die de opening van de slokdarm richting de maag afsluit, verslappen of minder goed werken. De maaginhoud kan daardoor de verkeerde kant op stromen.

De kans op het terugstromen van maagzuur richting de slokdarm wordt groter als de druk op de maag toeneemt. Knellende kleding kan hiervoor zorgen. Denk bijvoorbeeld aan kleding die te strak zit, een riem die te strak aangetrokken is of bijvoorbeeld panty’s. Als de kleding rondom je buik knelt, kan deze de maaginhoud naar boven duwen. Als de kringspier niet goed werkt, kan het dus gebeuren dat je hierdoor last krijgt van brandend maagzuur.

Meer tips bij brandend maagzuur?

Elders op deze website vind je meer tips bij brandend maagzuur. Wil je weten wat brandend maagzuur precies is? Op deze website lees je hier meer over.