Brandend maagzuur als gevolg van overgewicht

Heb je overgewicht? Dan betekent dat dat je meer weegt dan goed voor je is. Overgewicht brengt verschillende gevaren met zich mee, zoals een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En op korter termijn kun je zelf veel last ondervinden van de extra kilo’s. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of kortademigheid. Ook brandend maagzuur is een veelvoorkomend symptoom van overgewicht. Hoe dit komt, lees je op deze pagina.

Overgewicht verhoogt de druk op je maag

Het vet dat is opgeslagen in je lichaam, waaronder in en op je buik, neem veel plaats in beslag. Bovendien verhoogt het de druk op je maag. Hierdoor kan de inhoud van je maag omhoog gedrukt worden. De kringspier die de opening tussen je slokdarm en je maag afsluit, kan deze druk soms niet aan. Het gevolg: een deel van het maagzuur stroomt terug je slokdarm in. Dit noemen we brandend maagzuur. Je kunt hiervan hinder ondervinden, zoals een brandend gevoel achter je borstbeen of in je keel. Soms stroomt het maagzuur zelfs terug tot in de mondholte.

Voorkom overgewicht om klachten te verminderen

Wil je weten of je overgewicht hebt? Bereken dan je BMI op de volgende manier: je gewicht in kilogram / (je lengte in meter * je lengte in meter). Als je een BMI hebt tussen de 25 en 29,9 is er sprake van overgewicht. Heb je een BMI van boven de 29? Dan is er sprake van obesitas. In beide gevallen kun je last hebben van brandend maagzuur. Deze tips kunnen je helpen de klachten van brandend maagzuur te beperken. Beter is het natuurlijk om overgewicht te voorkomen of, als je teveel weegt, af te vallen.