Plotseling bukken

Brandend maagzuur is vaak een gevolg van een te grote druk op je maag. De inhoud van je maag wordt dan als het ware teruggeduwd richting de slokdarm. Als het maagzuur terugstroomt naar je slokdarm, en soms zelf naar je mondholte, kun je een branderig gevoel ervaren achter je borstbeen of in je keel. Om dit te voorkomen, is het verstandig om zo min mogelijk (plotseling) te bukken. Het maagzuur kan dan namelijk makkelijker terugstromen.

Is het toch noodzakelijk om te bukken?

Doe dit dan altijd op een rustige manier. Het beste is om met een gestrekte rug door de knieën te zakken. Zo zorg je ervoor dat er geen onnodige druk op je maag komt te staan. Ook blijft de maagmond aan de bovenzijde, waardoor het maagzuur minder makkelijk terug kan stromen naar de slokdarm. Heb je iemand in de buurt als je iets moet tillen of oprapen? Dan is het slim om diegene te vragen je te helpen, vooral als je weet dat je snel last hebt van zure oprispingen.

Tips bij brandend maagzuur

Wil je meer weten over de symptomen van brandend maagzuur? Elders op deze website lees je er alles over. Ook kun je onze tips bij brandend maagzuur raadplegen, om zo de kans op zure oprispingen te verkleinen. Houden de klachten aan? Raadpleeg dan je huisarts.