Verkeerd eten kan brandend maagzuur bevorderen

Je maag speelt een belangrijke rol bij de spijvertering. Het ligt dan ook voor de hand dat verkeerd eten of te snel eten van invloed kan zijn op de werking van je maag. Er zijn meerdere voedselfactoren die brandend maagzuur of oprispingen kunnen veroorzaken:

1. Te vet eten

Als je vet eet, moet je maag meer maagzuur aanmaken om het eten te kunnen verwerken. Bovendien blijft vet eten langer in de maag dan niet vet eten. De kans dat het maagzuur terug kan stromen richting de slokdarm wordt hierdoor groter.

2. Een te zware maaltijd

Je maag moet hard werken om al het voedsel te verwerken. Eet je een grote, zware maaltijd, dan zit je maag erg vol. Brandend maagzuur en oprispingen liggen dan op de loer. Je kunt daarom beter kleinere porties verdeeld over de dag eten. Als je hier regelmaat in brengt, en dus op gezette tijden kleine maaltijden eet, kan je maag het verwerken van voedsel beter aan.

3. Te snel eten

Veel mensen hebben een gehaast bestaan en nemen hierdoor nauwelijks de tijd om te eten. De maaltijd wordt dan minder goed gekauwd en komt in grotere brokken in de maag terecht. Hierdoor moet de maag harder werken om het eten te verwerken. Ook dat vergroot de kans op brandend maagzuur. Neem daarom de tijd om te eten en kauw goed voordat je je eten doorslikt.

4. Producten die brandend maagzuur bevorderen

Van sommige voedingsmiddelen is bekend dat zij de kans op brandend maagzuur vergroten. Denk hierbij aan alcohol, pepermunt, chocolade, (scherpe) kruiden, koolzuurhoudende dranken zoals cola, en zuur vruchtensap van citrusvruchten als grapefruit, citroen, mandarijn en sinaasappel. Nuttig deze voedingsmiddelen daarom bij voorkeur met mate.

Tips om klachten bij brandend maagzuur te verminderen

Wil je meer weten over brandend maagzuur en hoe je het kunt voorkomen? Lees dan onze tips of bekijk andere oorzaken van brandend maagzuur.

Producten bij brandend maagzuur