Brandend maagzuur bij verstopping

Je maag speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Nadat het voedsel in je maag is geweest, komt het terecht in je darmen. Daar wordt, in de dikke darm, het vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe snel dit gebeurt, verschilt per persoon. Zo kan het zijn dat je niet iedere dag naar het toilet hoeft. De ontlasting blijft dan langer in je darmen. Duurt dit echter te lang, dan kan er verstopping ontstaan. Er wordt dan teveel vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor deze harder en dikker wordt. Een van de mogelijke gevolgen van verstopping in je darmen is brandend maagzuur.

Verstopping van de darmen kan brandend maagzuur veroorzaken

Merk je dat last hebt van verstopping en zijn er symptomen van brandend maagzuur? Dan is de kans groot dat deze verband met elkaar houden. Want door de verstopping wordt de druk in je buikholte, en dus ook in je maag, groter. Als deze druk te groot wordt, kan het maagzuur terugstromen naar de slokdarm, soms zelfs tot in de mondholte. We spreken dan van brandend maagzuur of oprispingen.

Hoe voorkom je het

Heb je het vermoeden dat het brandend maagzuur een gevolg is van verstopping in je darmen? Dan is het verstandig om de verstopping tegen te gaan. Je huisarts kan je hier meer over vertellen. Wil je de kans op verstopping verkleinen? Eet dan gezond en vezelrijk en drink ten minste 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Ook regelmatig bewegen kan helpen verstopping te voorkomen. Wil je weten hoe je de klachten bij brandend maagzuur kunt verminderen? Lees dan deze tips.