Symptomen

De symptomen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een vervelende kwaal. Veel mensen hebben wel eens last van maagzuur symptomen. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd of bij plotseling bukken. Eén op de vijf Nederlanders heeft er wekelijks last van. Dit is erg vervelend en kan het dagelijks leven verstoren. Heb jij ook wel eens last van brandend maagzuur? Dan herken je misschien de volgende veelvoorkomende symptomen van maagzuur:

Opboeren
Een opgeblazen gevoel
Nachtelijk hoesten, wat tot gevolg kan hebben dat de slaaprust verstoord wordt.
Een branderig gevoel achter het borstbeen. Hierbij klagen mensen ook wel over een drukkende pijn, die kan uitstralen naar de hals, rug en tussen de schouderbladen.
Een branderig of geïrriteerd gevoel in de keel, wat vooral voorkomt als het maagsap vaak terugstroomt tot in de keelholte.
Zure oprispingen waarbij een beetje maaginhoud terugstroomt tot in de mondholte. Dit worden ook wel zure oprispingen genoemd.

Wanneer heb je het meest last van brandend maagzuur?

De mate waarin bovenstaande symptomen zich voordoen, kan per persoon verschillen. Ook verschilt het per persoon wanneer de klachten zich voordoen. Zo zijn er mensen die vooral tijdens de nacht of bij het voorover bukken last hebben van brandend maagzuur. De liggende of gebogen houding kan hierbij een rol spelen. Maar er zijn ook mensen bij wie de symptomen vooral na het (avond)eten tot uiting komen. De maag staat dan meer onder druk, waardoor de sluitspier richting de slokdarm zich opent om lucht te laten ontsnappen. Soms stroomt hierbij een beetje maagzuur mee terug de slokdarm in. Wil je hierover meer weten? Lees dan de pagina over de oorzaken van brandend maagzuur.

De gevolgen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is vaak te voorkomen of te verminderen. De tips bij brandend maagzuur kunnen je hierbij helpen. Bij wie langere tijd regelmatig last heeft van brandend maagzuur, kan op termijn een slokdarmontsteking ontstaan. Het is dan ook verstandig om bij aanhoudende of erger wordende klachten, zoals regelmatig overgeven of zwarte, dunne ontlasting, je huisarts te raadplegen. Hij kan je meer vertellen over de ernst van de klachten en over mogelijke behandelmethoden.

Producten bij brandend maagzuur