Een branderig gevoel in je keel

Maagsap bevindt zich in de maag en het bestaat onder andere uit agressief zoutzuur. Door het hoge zuurgehalte, kan het maagzuur de groei van slechte bacteriën, die je met eten binnenkrijgt, remmen of doden. Het maagzuur is zo sterk dat het de maagwand zou kunnen aantasten. Je maag heeft echter een dikke slijmvlieslaag om dit te voorkomen.

Stroomt je maagzuur terug de slokdarm in, bijvoorbeeld omdat de druk in je maag te hoog is of omdat de sluitspier tussen je maag en je slokdarm niet goed werkt, dan kun je als gevolg hiervan een branderig gevoel hebben achter je borstbeen en in je keel. Je slokdarm en je keel hebben namelijk geen beschermend laagje en kunnen dus aangetast worden door het zure maagsap.

Zo verzacht je de pijn bij brandend maagzuur in je keel

Veel mensen die last hebben van een branderig gevoel in de keel, hebben de neiging om een pepermuntje te eten om de last te verminderen. Maar pas hiermee op, want pepermunt is een van de voedingsmiddelen die brandend maagzuur juist kunnen verergeren.

Het is beter om melk, yoghurt of vla te eten. Dit neutraliseert en verzacht de pijn. Ook een schepje havermout (met melk), plakjes augurk met zilveruitjes, plakjes komkommer, rauwe aardappel of een blaadje basilicum eten kan helpen de pijn te verzachten. Je kunt ook maagzuurremmers* gebruiken, deze werken in veel gevallen snel en effectief en verlichten de klachten bij brandend maagzuur.

*Maagzuurremers zijn geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter.