Nachtelijk hoesten door brandend maagzuur

Wie last heeft van brandend maagzuur, kan last krijgen van (nachtelijk) hoesten. Net als andere symptomen, zoals een branderig gevoel achter het borstbeen of een zere keel, is dit het gevolg van maagzuur dat terugstroomt richting de slokdarm. Het maagzuur kan via de luchtpijp in de longen stromen. Dit komt vooral ’s nachts voor, wanneer je ligt.

Het zure sap uit je maag dat in je slokdarm en/of luchtpijp terechtkomt, kan een (kriebel)hoest veroorzaken. Ook kun je er een piepende ademhaling door krijgen. De zenuwen in je slokdarm worden namelijk geprikkeld door het maagzuur, waardoor deze samentrekken. Heb je astma? Dan kunnen de astmatische klachten erger worden door de aanwezigheid van brandend maagzuur.

Mogelijkheden om de pijn te verzachten

Merk je dat je veel moet hoesten en heb je het vermoeden dat dit door brandend maagzuur komt? Dan kan het helpen om melk te drinken, of yoghurt of vla te eten. Dit neutraliseert het zuur en verzacht het pijnlijke gevoel. Blijven de klachten aanhouden of worden deze erger ondanks de tips bij brandend maagzuur? Dan is het raadzaam even langs je huisarts te gaan.