Opboeren: wat is het en wat kun je eraan doen?

Heb je last van brandend maagzuur of oprispingen? Dan kan het zijn dat je meerdere keren per dag moet boeren. Dit kan namelijk een van de symptomen zijn van brandend maagzuur.

Boeren, of opboeren, is niets meer dan het ontluchten van de maag via je slokdarm en je mond. Dit gebeurt als er teveel druk op de maag komt te staan. Er gaat dan een signaal naar je hersenen dat de maag wat lucht kwijt wil. Hierdoor gaat de sluitspier richting je slokdarm even open en de maag ontspant zich. Het teveel aan lucht kan op die manier ontsnappen via je slokdarm en je mond. Het resultaat: je moet een boer laten.

Waarom laat een mens boeren?

De maag speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Bij iedere hap of slok die je neemt, komt er een beetje lucht mee je maag in. Om ervoor te zorgen dat de maag niet teveel lucht bevat – en daardoor tot in extreme mate uitzet – heeft de maag een soort ontluchtingssysteem. Een klein deel van de lucht wordt met het voedsel vanuit de maag doorgegeven aan de darmen. Maar het overgrote deel van de lucht wordt teruggegeven aan de slokdarm en verlaat via de mond het lichaam. Het is dan ook heel normaal dat je meerdere keren per dag een boer moet laten.

Bij sommige mensen wordt het boeren of opboeren echter zo vervelend, dat ze er iets aan willen doen. Bijvoorbeeld als het opboeren het gevolg is van brandend maagzuur. Heb jij hier ook last van? Dan kunnen deze tips bij brandend maagzuur je mogelijk helpen.

Zure oprispingen

Boeren kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer je een boer moet laten als gevolg van brandend maagzuur, kan het zijn dat er wat van het brandend maagzuur mee terugstroomt de slokdarm in. We spreken dan van zure oprispingen. Dit kan vervelende klachten tot gevolg hebben, zoals een zere keel en een vieze smaak in je mond. Op de pagina over zure oprispingen lees je hier meer over.