Zure oprispingen

Een andere naam voor brandend maagzuur is een zure oprisping. Bij een oprisping komt er lucht uit de maag vrij via de slokdarm. Soms komt er met de lucht ook maagzuur mee omhoog. Dit maagzuur heeft een hoog zuurgehalte, om de groei van slechte bacteriën in de maag te remmen of tegen te houden. Je maag is bestand tegen dit zuur door de aanwezigheid van een beschermend slijmvlies. Je slokdarm, keel en mond hebben dit slijmvlies niet. Daardoor kun je bij een zure oprisping last hebben van een branderig gevoel achter het borstbeen, in de keel en soms zelf in de mondholte.

Zijn zure oprispingen gevaarlijk?

Brandend maagzuur of zure oprispingen zijn in principe ongevaarlijk zolang je er niet al te vaak last van hebt. Komen de oprispingen vaker voor? Dan kan op termijn je slokdarm beschadigd raken door het zure sap uit je maag. Er kunnen dan ontstekingen, zweertjes en littekens ontstaan. Dit uit zich in pijn in de keel en/of slokdarm en moeite bij het slikken.

Het kan ook gebeuren dat de slokdarm zichzelf verandert om beter tegen het maagzuur te kunnen. Het slijmvlies van de slokdarmwand lijkt dan op het dikke, beschermende slijmvlies van de maag. Dit wordt ook wel een ‘slokdarm van Barrett’ genoemd.

Bij langdurige klachten dient een arts geraadpleegd te worden.

Maatregelen tegen zure oprispingen

Zure oprispingen kunnen ontstaan wanneer de druk in de maag te groot wordt of wanneer de sluitspier tussen je slokdarm en je maag niet goed werkt. Het maagzuur kan dan terugstromen naar de slokdarm, keel en mond.

Om de pijn te verzachten kun je onder andere melk drinken of yoghurt of vla eten. Ook een schepje havermout (met melk), plakjes augurk met zilveruitjes, plakjes komkommer, rauwe aardappel of een blaadje basilicum eten kan helpen de pijn te verzachten. Maagzuurremmers* verminderen brandend maagzuur. Blijf je ondanks de tips bij brandend maagzuur klachten houden? Neem dan contact op met je huisarts voor een advies over de eventuele behandelmethoden.

*Maagzuurremers zijn geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

 

Producten bij zure oprispingen