Wat is maagzuur?

Maagzuur speelt een belangrijke rol bij je spijsvertering. Dit werkt als volgt:

• Zodra je een hap eten neemt, komt het eten in je slokdarm terecht. Dit is de buis die zich tussen je mond en je maag bevindt.
• De spieren in de slokdarm vervoeren het eten naar je maag.
• Tussen je maag en je slokdarm zit de kringspier. Dit is een soort klepje dat er normaal gesproken voor zorgt dat je maagzuur niet terug kan stromen naar je slokdarm. Om het eten in je maag terecht te laten komen, gaat het klepje voor korte tijd open.
• Eenmaal in de maag aangekomen, wordt het eten vermengd met maagsap, waarin onder andere spijsverteringsenzymen zitten. Dit maagsap zorgt ervoor dat voedsel snel en goed verteerd kan worden.

Maagsap bevindt zich dus in de maag en het bestaat onder andere uit agressief zoutzuur. Dit is noodzakelijk om de groei van bacteriën, die je met eten binnenkrijgt, te remmen of te doden. Het is zo sterk dat het de maagwand zou kunnen aantasten. Om dit te voorkomen, heeft je maag een dikke slijmvlieslaag. Hierdoor merk je normaal gesproken niets van het zure sap in je maag.

Wat is brandend maagzuur?

Het kan zijn dat de kringspier tussen je maag en je slokdarm tijdelijk niet altijd goed werkt. Bijvoorbeeld als de druk op je maag te groot wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als de kringspier niet goed werkt, kan het maagzuur terugstromen naar de slokdarm. De medische term hiervoor is ‘reflux’. In de volksmond praten we vaak over zure oprispingen.

Omdat je slokdarm in tegenstelling tot je maag geen beschermend slijmvlies heeft, kan het maagzuur verschillende symptomen veroorzaken. Denk aan een branderig gevoel achter het borstbeen of in de keel, boeren en nachtelijk hoesten.

Wat kun je doen tegen zure oprispingen?

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van brandend maagzuur. Gelukkig is er in veel gevallen iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kleinere maaltijden en minder strakke kleding, maar ook minder bukken kan helpen. Wil je weten wat de belangrijkste tips bij brandend maagzuur zijn? Wij hebben ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Producten